Gubra leaser elcykler til medarbejderne

Hos Biotekvirksomheden Gubra i Hørsholm er kampen for et bedre klima og øget biodiversitet en integreret del af virksomhedens tankesæt og forretningsmodel. Gubra gør løbende en stor indsats for at være en cykelvenlig arbejdsplads og få flere af de i alt 150 medarbejdere til at cykle.

Her fortæller Gubras medstifter og medejer, Jacob Jelsing, om de gode erfaringer med virksomhedens cykelleasing-ordning, der var den første af sin slags i Danmark.

Hvad går jeres indsats ud på?

Vores indsatser er en palette af tiltag, fx oprettelse af en cykel-leasingordning for medarbejderne, indretning af en række cykelfremmende løsninger som cykelparkering, bade- og omklædningsforhold og den slags samt deltagelse som hovedsponsor for VI CYKLER TIL ARBEJDE-kampagnen i 2020/2021.

Vores elcykel-leasing-ordning er en god løsning for de mange medarbejdere på Gubra, som gerne vil cykle, men som synes, de har for langt til arbejde. Med en elcykel bliver distancen pludselig overkommelig.

Hvordan gjorde I?

Det vigtigste tiltag er nok vores elcykel-leasing-ordning. Alle medarbejdere kan skrive sig op til en firma-elcykel fuldstændig på samme måde, som vi kender det fra ordningen med firmabiler. Vores elcykel-leasing-ordning er en god løsning for de mange medarbejdere på Gubra, som gerne vil cykle, men som synes, de har for langt til arbejde. Med en elcykel bliver distancen pludselig overkommelig.

Vi har gjort en hel del for at gøre det nemt og sjovt for vores medarbejdere at vælge cyklen frem for bilen. Blandt andet har vi sørget for sikker cykelparkering, et sted til at ordne cyklen og en rigtig cykelværktøjskasse med alt, hvad man behøver. Vi har også gode badefaciliteter og mulighed for at hænge tøj og håndklæder til tørre. Og så gør vi også meget ud af at motivere vores medarbejdere til at cykle, blandt andet med løbende kommunikation, events og cykeltiltag.

Hvad ønskede I at opnå?

Det er vores vision at lede og inspirere til en sundere og mere bæredygtig verden. Vi ønsker at udfordre os selv og alle andre på vores ofte ret fastlåste forestillinger om, hvordan vi kommer på arbejde, og vi ønsker at inspirere til mere aktive og grønne transportvalg. Det er sundt, og det gavner den generelle trivsel på arbejdet. Det giver samtidig også et fantastisk sammenhold på arbejdspladsen, at vi er sammen om glæden ved at cykle til arbejde. Bedre trivsel, sundhed og fællesskab er en stor del af grunden til, at vi synes, cyklen er vigtig. Det er dog ligeså meget på grund af klimaet, at vi mener, det er vigtigt at cykle på arbejde. Jo flere biler, vi kan få af vejene, jo bedre. Lidt er også godt, og vi ser de ting, vi gør, som en del af en større bevægelse.

Hvad har indsatsen kostet?

Omkostningerne ved elcyklerne i forbindelse med leasingprojektet afhænger af, hvilken model og ekstra udstyr medarbejderen gerne vil have. Som udgangspunkt betaler Gubra en fast leasingafgift på mellem 750,- og 1.250,- kroner om måneden. Beløbet er opgjort på medarbejderens lønseddel, og det skal de så betale skat af. Man kan sige, at det svarer til en månedlig lønforhøjelse, hvor du i stedet for at stå med 500 kroner i hånden får en cykel med forsikring og service på arbejdspladsen.

Hvad angår alle de andre tiltag har vi ikke et præcist tal på i kroner og ører, men beløbet kan slet ikke måle sig med den positive feedback, vi har modtaget fra vores medarbejdere. Vi vil endda vove at påstå, at omkostningerne er så lave, at alle virksomheder burde kunne være med.

Hvilken effekt har indsatsen haft?

Under VI CYKLER TIL ARBEJDE-kampagnen i september måned (2020) har vi tilsammen kørt i alt 14.375 km. Det er en besparelse på 4.385 kg CO2 (ifølge kampagnens statistikmodul). Men dette kan roligt ganges med to, for vi er mange medarbejdere, der også cyklede i opvarmningskampagnen i foråret og som i det hele taget bare cykler, så ofte vi kan, året rundt.

På den mere kontante side har vi registreret et fald i sygefravær. Lige præcis i år (2020), er det dog svært at sige, om det skyldes sikkerhedstiltag og forbehold på arbejdspladsen i forhold til Covid-19, eller om det er en effekt af alt det, vi har cyklet. Sandsynligvis begge dele.

Sidst men ikke mindst, er der også den effekt, som ikke kan måles, men som kan mærkes, nemlig den hyggelige samtale ved cykelstativet eller i omklædningen om morgenen, hvor man lige vender dagsformen. Og især selvfølgelig cykelturen ned til isbaren med kollegaerne på vej hjem fra arbejde.

Hvordan har medarbejderne modtaget indsatsen?

De har taget godt imod den, synes vi. 52 medarbejdere deltog aktivt i VCTA-kampagnen i år (2020). Det er omkring en tredjedel af vores medarbejdere, og cirka 15 medarbejdere har taget imod vores nye elcykel-leasing ordning.

Der er selvfølgelig også en del, som ikke kan cykle til arbejde, fordi det simpelthen ikke hænger sammen rent logistisk. De bor for langt væk, har børn, der skal hentes, indkøb og så videre. Det er vigtigt at give plads til, at der er mange måder at komme på arbejde. Vi gør alle det vi kan, vil og skal, men det er klart, at jo flere vi er, der vælger cyklen jo bedre.

Hvad har overrasket jer?

Måske at så mange af vores medarbejdere er både villige og parate til at blive udfordret på deres daglige transportvaner. Det har også været stærkt at se, hvor meget det betyder, at vi er flere, der gør det. Det giver virkelig noget at tænke over og tale om, når man er cyklet på arbejde og er blevet helt høj i hatten af det.

Hvad er jeres bedste råd til andre, der skal i gang?

At se sig selv som aktive medskabere af fremtidens grønne og aktive transport. Ikke at være bange for at udfordre sig selv og andre på vores passive og bekvemme livsstil og vaner. Det handler om at gå i front og se sig selv som en del af løsningen på en sundere livsstil og en lysere fremtid.

Om Gubra

I Hørsholm ligger biotekvirksomheden Gubra. Virksomheden, der har 150 medarbejdere, leverer videnskabelig rådgivning, kontraktforskning og samarbejdsprojekter inden for fedme, sukkersyge, fedtlever og relaterede sygdomme. 10% af virksomhedens overskud går til klima og naturaktiviteter, og de har i denne forbindelse gjort meget for at være en cykelvenlig arbejdsplads for at få flere medarbejdere til at cykle. Kampen for et bedre klima og øget biodiversitet er en integreret del af Gubras tankesæt og forretningsmodel.

Læs også

Hvad virker godt?

Bliv klogere på hvordan I kan styrke cykling i jeres virksomhed og opnå de store fordele, der er ved at flytte medarbejdere og opgaver fra bil til cykel.

Gå til oversigten

Rambøll vil mindske CO2 og øge sundheden

Da Rambølls hovedkontor skulle flytte fra Virum til Ørestad, blev cyklerne tænkt med helt fra starten.

Læs mere