Klima- og miljøfordele ved cykelfremme

Vores transportvaner udgør en stor del af vores samlede CO2-udledning. Det gør cyklen til en vigtig spiller i kampen om at reducere vores CO2-udledning.

  • Cyklen som transportmiddel kan gøre en stor forskel for at nå EU's klimamål i 2050, hvor alle danskere skal have reduceret deres CO2-udledning med over 80%.

  • Cyklen kan bidrage til at nå hele 11 ud af FN’s 17 Verdensmål for en bæredygtig fremtid. Læs mere
  • 19 tons CO2 udledes i dag per dansker om året. Hver person skal kun udlede 2-3 tons CO2 om året for at opfylde klimamålene 2050.
  • Vi udleder 92% mindre CO2 per tur ved at skifte fra bil til cykel på ture op til 7,5 kilometer.
Cyklen kan bidrage til at nå hele 11 ud af FN’s 17 Verdensmål for en bæredygtig fremtid
  • Den gennemsnitlige vægt af en bil i EU i 2017 var næsten 1400 kg. En cykel vejer sjældent mere end 20 kg eller 1,5% af en bils vægt. Dette betyder, at der kræves meget færre ressourcer til opførelsen af cyklen. Nogle af ressourcerne er de samme, men bruges i meget mindre mængder (f.eks. Stål, aluminium, forskellige polymerer), andre som platin eller palladium til katalysatorer, der forårsager betydelige emissioner og miljøskader under deres udvinding, bruges slet ikke til fremstilling af cykler.
  • Luftforurening er den største enkelt-stående miljømæssige sundhedsrisiko i Europa og forårsager omkring 400.000 for tidlige dødsfald om året.

Kilder

European Cyclists' Federation (2011): Cycle More Often 2 Cool Down The Planet.

European Cyclists' Federation (2018): The benefits of cycling.

Læs også

Rambøll vil mindske CO2 og øge sundheden

Da Rambølls hovedkontor skulle flytte fra Virum til Ørestad, blev cyklerne tænkt med helt fra starten.

Læs mere

Aarstiderne og Chainge leverer frugt på cykel

For at være en endnu større del af den grønne omstilling leverer Aarstiderne nu firmafrugt til deres københavnske kunder på cykel i samarbejde med Chainge.

Læs mere

Sundhedsfordele

Der er mange fordele ved at cykle. Vi har samlet de vigtigste forskningsresultater og økonomiske beregninger om cykling og sundhed.

Læs om sundhedsfordelene ved cykling