Sådan indretter I jeres arbejdsplads cykelvenligt

De fysiske faciliteter er vigtige, hvis cyklen skal være en større del af arbejdsdagen. I artiklen her kommer vi med inspiration til, hvordan I kan gøre jeres arbejdsplads mere cykelvenlig ved at tilbyde gode fysiske rammer.

Mere cykling opstår ikke nødvendigvis af sig selv, men arbejdspladsens fysiske rammer kan gøre det nemt og oplagt at vælge cyklen til. Nedenfor er der listet en række fysiske faciliteter, der fremmer cykling, og som kan implementeres på jeres arbejdsplads.

Alle arbejdspladser er forskellige i udformning og muligheder, og måske har I allerede implementeret nogle af de tiltag, vi foreslår. Uanset hvilken situation I står i, opfordrer vi til, at I lader jer inspirere og overvejer, om de fysiske forhold på jeres arbejdsplads kan blive endnu mere cykelvenlige.

Cykelparkering

Det er vigtigt, at der er gode muligheder for at parkere sin cykel, mens man er på arbejde. Den ideelle cykelparkering er nem at bruge, hvilket vil sige, at den er placeret logisk i forhold til indgangen. Cyklerne skal kunne stå i stativ, der ikke laver skrammer på cyklen, og som kan holde til blæsevejr. Der skal være nok plads til alle cykler og til forskellige slags cykler, fx ladcykler. Cykelparkeringen er ideelt set også sikret mod tyveri og hærværk, den er godt belyst og gerne overdækket. En god tommelfingerregel ved etableringen er at tilstræbe en overkapacitet på ca. 20% i forhold til det nuværende behov.

Læs mere om cykelparkering her

Omklædning og bad

Omklædning og mulighed for bad er vigtigt, især for de medarbejdere, der har langt på arbejde. Ideelt set er der omklædningsfaciliteter, som kan benyttes før og efter cykeltur. Der skal være mulighed for at tage bad, og meget gerne være et individuelt skab til medarbejderne, så det er let at hænge håndklæde og vådt cykeltøj til tørre. Skabene kan med fordel være med ventilation, hvilket både sikrer et sundt indeklima, og at tøjet er tørt, når det skal bruges igen. Der kan også være adgang til et tørrerum, hvor tøj, regntøj, sko og andet udstyr kan tørre i løbet af dagen.

Vidste du, at…

  • 16,1 % mener, at bad- og omklædningsfaciliteter på arbejdspladsen vil være motiverende for at cykle mere til og fra arbejde og/eller i arbejdstiden.
  • 22,1 % mener, at cykelservice/reparation på arbejdspladsen vil være motiverende for at cykle mere til og fra arbejde og/eller i arbejdstiden.
  • 25,6 % ville værdsætte, at deres arbejdsgiver gjorde noget aktivt for at motivere medarbejderne til at cykle mere.
  • 35,4 % synes slet ikke, at deres arbejdsgiver gør noget aktivt for at fremme cyklisme.

Kilde: IS IT A BIRD: ”Baseline for cyklisme i danske virksomheder” analyse foretaget for Cykelvæksthuset, 2020.

Værksted og service

Et værksted på arbejdspladsen er både praktisk og meget belejligt for medarbejderne. Værkstedet kan udformes på mange måder. Det kan være med selvbetjening, hvor det mest brugbare værktøj, lappegrej og olie er tilgængeligt, samt mulighed for vask, ophæng og luft. Der kan også oprettes en fast aftale med et cykelværksted, hvor medarbejderne kan få rabat, når de skal have repareret deres cykler – eller man kan lave et abonnement hos en udbyder af cykelservice, der kommer på jeres arbejdsplads med et fast interval. Er I en lille arbejdsplads, så lav evt. en aftale i samarbejde med nogle arbejdspladser tæt på.

Lånecykler og udstyr

Det kan være en god idé at have lånecykler på arbejdet. De kan bruges af medarbejderne, hvis deres egne cykler er gået i stykker, eller hvis man har et møde ude i byen, og ikke selv er på cykel den dag. Til samme formål kan låneregntøj og lånehjelm være en god idé. Omvendt kan det også være en god idé at have en eller flere elbiler til rådighed, hvis der er medarbejdere, der har brug for at transportere sig over længere afstande i løbet af arbejdsdagen, men gerne vil have mulighed for at cykle til arbejde.

Ladestationer

Nogle medarbejdere bruger måske elcykler, og her er det ideelt, at de kan få ladet batteriet op, mens de er på arbejde. Undersøg, om behovet findes på jeres arbejdsplads, og tilbyd i så fald ladestationer, der er sikret mod tyveri.

Bliv certificeret Cykelvenlig Arbejdsplads

I har mulighed for at blive certificeret som Cykelvenlig Arbejdsplads med guld, sølv eller bronze af Cyklistforbundet. Certificeringen sker efter faste kriterier og fælleseuropæiske standarder, og de fysiske faciliteter er en central del af certificeringen. Med en certificering viser I både jeres medarbejdere og samfundet, at I tager ansvar for sundhed og klima.

Læs også

Rambøll vil mindske CO2 og øge sundheden

Da Rambølls hovedkontor skulle flytte fra Virum til Ørestad, blev cyklerne tænkt med helt fra starten.

Læs mere

DR skifter taxa’en ud med cyklen

Før tog man en taxa. Nu kan medarbejderne hente en cykel i receptionen. Det er en investering, der betaler sig.

Læs mere

Regionsgården gør kombinationstransport let med stationscykler

Mobilitetsenheden arbejder for en bæredygtig og effektiv transport i regionen - herunder at få flere til at tage cyklen.

Læs mere